Čišćenje (detoksikacija ) jetre - SIPF terapija

$article_titleTijelo ima svoj prirodni način detoksikacije. Detoksikacija jetre i žuči je ekstremno važna za pravilno funkcioniranje metabolizma a time i zdravstvenog stanja čovjeka. 80% funkcija organizma služi za detoksikaciju, ovo govori o tome kolika je važnost detoksikacije. Ako je u organizmu, posebno u jetri i žuči nakupljena velika količina toksina onda je organizmu potrebna pomoć za odstranjenje viška toksina, posebno kod osoba iznad 30 godina i osoba koje već imaju zdravstvene probleme . Detoksikacijom- čišćenjem jetre i žuči , ovi organi dobijaju potrebnu pomoć da izbacivanje toksina odrade u potpunosti.

Nakupljanje toksina u ljudskom tkivu može utjecati na sve sisteme organizma. Znakovi toksičnog preopterećenja mogu uključivati akne, alergije, lošu probavu, glavobolje, umor, slabost mišića i zglobova, gubitak pamćenja , učestale prehlade i oslabljen imunološki sistem.


Organizam sam kontinuirano vrši metaboličku detoksikaciju

Tijelo ima prirodne metode detoksikacije. Metaboličkom detoksikacijom vraća se biokemijska i fiziološka ravnoteža u tijelu.
Metabolička detoksikacija je prirodan i složen proces koji organizam obavlja sam i koji uključuje lanac kemijskih reakcija koje se javljaju prvenstveno u jetri i bubrezima.

U slučaju zdrave jetre proces detoksikacije odvija se u slijedećim fazama:


Faza I : Enzimi iz jetre razgrađuju toksine u modificirane, visoko reaktivne molekula, slobodne radikale, koji ako se brzo ne neutraliziraju oštećuju stanice organizma, ubrzavaju starenje i dovode do poremećaja metabolizma a time nastupanja bolesti.
Napomene:

Faza II : Kemikalije poput aminokiselina iz jetre vežu se sa slobodnim radikalima (toksinima ) neutraliziraju ih tako što ih pretvaraju topljive u vodi.
Faza III: Proteini vežu slobodne radikale i toksine topljive u vodi i transportiraju ih do bubrega ili probavnog trakta gdje se izlučuju u obliku urina ili stolice.

Optimalna metabolički detoksikacija pomaže tijelu da se očisti od štetnih tvari prije nego što se oni mogu akumulirati u tkivu i utjecati na zdravlje. Uzroci toksičnog nakupljanja mogu biti genetska predispozicija, te nedovoljne razine ključnih hranjivih tvari koje mogu narušiti proces metaboličke detoksikacije, a time povećavaju čovjekovu osjetljivost i ubrzavaju nastanak bolesti.


U slučaju oštećene jetre u kojoj su nakupljeni toksini proces detoksikacije odvija se otežano.

Faza I : toksini se razgrađuju u slobodne radikale

Faza II : u nezdravoj jetri toksini se ne pretvaraju potpuno u tvari topljive u vodi , takvi toksini nakupljaju se u masnoćama jetre

Faza III : toksini se iz masnoća kroz krvotok distribuiraju do mozga i drugih organa tijela , cirkuliraju i ponovo se nakupljaju u jetri i drugim organima. Prekomjernim nakupljanjem dolazi do poremećaja metabolizma, nepravilnog rada organa i bolesti.

SIPF terapija jetra

Ovom metodom vrši se detoksikacija jetre na prirodan način.

Preduvjeti za uspješnu detoksikaciju SIPF terapijom su:

· Konzumiranje veće količine vode radi pomoći pri izbacivanju u vodi otopivih toksina

· Fizička aktivnost radi smanjenjem masnog tkiva koje nakuplja toksine iz jetre

· Povećanim konzumiranje svježeg voća i povrća i žitarica koje djeluju na poboljšanje funkcija probavnog sistema i izbacivanje toksina

SIPF terapija vrši se SIPF-om artičoke koji sadrži polifenole koji poboljšavaju rad jetre. SIPF proizvodi jedini sadrže enzime koji pospješuju rastvaranje toksina u jetri. SIPF artičoka i plod sikavice sadrži silimarin. On povećava nivo glutationa, tvari koja detoksificira jetru i sprečava oštećenja od kemikalija, lijekova i hormona. Utiče na stabilizinje membrane stanica jetre, time sprječava ulazak toksina i stimulira obnavljanje oštećenih stanica jetre. Silimarin sprječava oštećenja jetre pod dejstvom slobodnih radikala. Silimarin je jedan od najboljih regeneratora jetre.
Napomene:

- Ne konzumirati alkohol u procesu detoksikacije

- Ne smanjivati unos kalorija u toku detoksikacije, važan je izbor vrsta hrane , a ne smanjenje kalorija ili post

Pored detoksijacije jetre u drugoj fazi može se odraditi detoksikacija ili čišćenje probavnog sistema, krvotoka, kože , pluća i bubrega . Najbolje način detoksikacije jeste , da se , u zavisnosti o zdravstvenih problema, odradi detoksikacija jetre i žuči i još jedna od ovih detoksikacija.
Preporuke